Bachbloemenremedie / Bachbloementherapie

De Bachbloemen remedie bestaan uit 38 enkelvoudige remedies en 1 samengestelde remedie volgens Dr. Bach. 

Dr. Edward Bach leefde van 1886 tot 1936. Hij was meer dan twintig jaar in Londen werkzaam als arts, bacterioloog en homeopaat. In 1930 stopte hij met zijn praktijk omdat hij geen vrede had met de medische benadering. Hij wou de natuurlijke geneeskunde, niet met kwallen, slangen maar van de natuur de planten, struiken en bomen. Hij ging mensen observeren en kwam tot 7 groepen mensen:

 1. Voor hen die angstig zijn

 2. Voor hen die onzeker zijn

 3. Voor hen die onvoldoende belangstelling voor het heden opbrengen

 4. Voor hen die eenzaam zijn

 5. Voor hen die overgevoelig zijn voor invloeden en ideeën

 6. Voor hen die moedeloos en wanhopig zijn

 7. Voor hen die overbezorgd zijn voor het welzijn van anderen

 Bij de Bachbloemen therapie houden we geen rekening met de symptomen, maar we luisteren naar de cliënt zonder oordeel en vooroordeel. We kijken naar de innerlijke drijfveren van de cliënt en komen dan tot een indeling in een groep of groepen en stellen een remedie samen. De remedies worden voornamelijk bereid uit pas ontloken bloesem van planten, struiken en bomen. De pas ontloken bedauwde bloemen worden op een zonnige ochtend geplukt en in een schaal met bronwater in hun natuurlijke omgeving in de zon gelegd. De warmte van de zon zorgt ervoor dat de bloesem hun energie aan het bronwater af geven. De bloemen worden verwijderd wanneer ze verslenst zijn. De geénergetiseerde masceraat van bronwater wordt nu half om half met alcohol van 40 % gemengd en wordt standaardtinctuur genoemd. Hiervan wordt een stocktinctuur gemaakt die verkrijgbaar is in de winkel.

Niet alle remedies worden via de zonmethode gemaakt omdat sommige planten in het voorjaar bloeien wanneer er geen of weinig zonlicht aanwezig is. Deze bloemen worden dan gekookt. Er zijn ook remedies die niet van bloemen gemaakt zijn zoals de knop van de paardenkastanje en bronwater.

 De Bachbloemen remedie werken niet op lichamelijke ziektesymptomen maar op gemoedstoestanden en geesteshoudingen. Een gemoedstoestand of geesteshouding kan op een gegeven moment in een specifieke situatie volledig in harmonie zijn met de persoonlijkheid. Wanneer de harmonie tussen gemoedstoestand, geesteshouding en persoonlijkheid er niet is, ervaart de persoonlijkheid storingen op bepaalde gebieden. Indien de harmonie en evenwicht niet hersteld worden gaat de persoonlijkheid eronder lijden. Symptomen van onevenwichtigheid en disharmonie kunnen zich psychisch en fysiek uiten in de persoon.

De Bachbloemen remedie pakken de oorzaken van disharmonie aan en herstellen het evenwicht op verschillend bewustzijn niveaus. De Bachbloemen remedie kunnen gezien worden als een belangrijk onderdeel van het leerproces dat een persoon in zijn of haar leven meemaakt. In wezen komt het er op neer dat ziekte en crisistoestanden vrienden zijn die ons willen vertellen hoe het met ons gesteld is. Het oplossen van problemen en het aanpakken van ziekte maakt deel uit van ons groeiproces. Gevoelens zijn de aanwijzers van verstoorde harmonie en evenwicht en zijn geen enkele gemoedstoestand die niet binnen het geheel van de Bachbloemen remedie geplaatst kan worden.